Zde se pokusím přiblížit, jak si převést otevřený soubor s příponou po na binární podobu – soubor s příponou mo. Kde soubor po lze využít. Pokud vytváříte webové aplikace a plánujete možnost nabídky více překladů do jiných jazyků, je toto výborný způsob.

Na internetu naleznete spoustu návodů jak zahrnout a vytvořit příslušné soubory do Vašeho projektu. Vždy ale dávejte do Vašeho projektu soubor pot. Pot je vlastně vzorová šablona a pomáhá ostatním, aby dokázaly vytvořit další soubor po v dalším jazyce. A pak už zbývá ho převést na mo.

Spíše to využijete u již hotových aplikací např. NextGen Gallery (nejoblíbenější galerie pro wordpress). Řekněme, že se Vám nelíbí současný překlad. Stačí pouze otevřít soubor po v libovolném editoru a přepsat příslušný text a poté soubor uložit. Bohužel tuto příponu aplikace nevezme. Musíte ji převést do mo.

Jak na to? Nejdříve si nainstalujte přes Správce balíků synaptic – liblocale-msgfmt-perl. Pak se přesuňte do adresáře kde máte Váš uložený soubor po a napište příkaz:

msgfmt nazev_souboru.po

Vytvoří se Vám soubor mo, který překopírujte do příslušné webové aplikace a máte hotovo (u NextGen gallery je to adresář lang).