Přemýšlíte o digitálním televizním tuneru pro Váš stolní počítač či notebook a používate linux. Na začátku si určitě položíte otázku jaký. Problémem číslo jedna bude hlavně podpora pod systémem. Já se konkrétně zaměřím na Ubuntu 10.04.

K rozhodování Vám pomůže několik stránek, zde jsou:

zde oblíbená wiki na linuxtv.org. Stránky jsou v AJ, ale tabulky jsou přehledné a výpis docela srozumitelný.

zde výborný seznam včetně popisu a nápovědy jak vše konkrétně rozběhnout na abclinuxu.cz. Nalezenete zde postupy krok za krokem a vše krásně v českém jazyce.

Problém, na který můžete narazit je, že převážně ideálně funguje zboží staršího data. Hledejte pozorně a naleznete. Když už jsi vyberete, tak ideální je, si pročíst ještě jiná další fóra.

Osobně vlastním tyto dva tv tunery:

Genius TVGo DVB-T03

Funguje výborně pod Ubuntu 10.04.  Je to USB DVB-T tuner včetně malé anténky a dálkového ovládání. Po zapojení tuneru k PC Vás systém vyzve k instalaci ovladačů nainstalujte je. Tím máte vše připravené. Bohužel nefunguje dálkové ovládání. Pokud by Vás systém nevyzval k instalaci ovladačů, nainstalujte balík linux-firmware-nonfree (samozřejmě přes správce balíků Synaptic).

TV tuner funguje i s dodávanou malou anténkou, samozřejmě zde je to závislé na pokrytí signálu. Já anténku používám v Českých Budějovicích a musel jsem jen posouvat kvůli multiplexu pro českou televizi. Pokud zapojím na obyčejnou pokojovou anténu, vše se chytá bez problémů. Na externí anténu na střeše se mi to rozšířilo o rakoské TV.

Nevýhodou tuneru je aplikace od výrobce pro spuštění TV pro windows. Často tuhne, ale to mi nevadí.:-)

Leadtek WinFast DTV2000 H

Na Ubuntu 10.04 jsem nemusel dělat vůbec nic. Kartu do PCI to našlo automaticky. Ke kartě je dodáván kvalitní ovladač. Pod linuxem dokonce s části funguje. Bohužel ne přepínaní programů, ale lze třeba vypnout počítač. S anténami pracuje obdobně jako předchozí tuner.

Velmi pěkně funguje i pod windows (testováno pod windows XP professional),  kvalita aplikace od výrobce je velmi dobrá a neni nutné používat jinou. Doporučuji aktualizovat ze stránek výrobce.

Jaký program pro přehrávání TV pod linuxem používat?

Mezi známe patří MythTV, GeeXboX, Kaffeine, Xine, VLC, Totem, mplayer a další. Můj jednoznačný favorit je Kaffeine. Není nejhezčí a svým designem nejmodernejší, ale je jednoduchý na obsluhu, nevyžaduje žádná náročná nastavení a ve většině případů bezvadně funguje, kde ostatní chtějí další nastavení. Zde možná bude někdo nesouhlasit, ale dle mě je v současnosti nejlepší.:-)

A co vlastně musím nastavit?

Než začnete nastavovat, nainstalujte si tento balíček libxine1-all-plugins, je zapotřebí pro správný běh TV vysílání. Vyhnete se chybové hlášce, která Vás informuje, že nemůže najít „demux plugin ……„.

pokračování příště…

Genius TVGo DVB-T03